Monday, September 8, 2008

Syabas Datuk Ahmad Ismail

Tiba-tiba sahaja nama Datuk Ahmad Ismail menjadi begitu popular. Tiba-tiba sahaja orang menyebut namanya setiap hari. Semua orang tanpa mengira bangsa, membicarakan tentang Datuk Ahmad Ismail.

Isunya cuma satu, Datuk Ahmad Ismail sebagai pemimpin melayu (dan tak ramai pemimpin Melayu sepertinya) cuba membuka minda orang melayu agar tahu diri, tahu asal usul dan tahu yang hak mereka sedikit demi sedikit mula dipertikaikan oleh orang lain.

Sebenarnya Datuk Ahmad Ismail tidak sedikit pun membangkitkan isu perkauman. Sebenarnya Hindraf lebih teruk lagi membangkitkan isu perkauman bila menyebut terdapat penghapusan ektnik di Malaysia. Majlis Peguam juga lebih dahsyat bila bukan sahaja mempertikaikan ketuanan melayu di Malaysia ini, tetapi juga cuba hendak mempersoalkan agama islam.

Teresa Kok, pemimpin DAP bermulut lancang, (yang telah juga menjadi pujaan ramai orang melayu yang tak sedar diri) cukup racist. Siapa boleh lupa bila kerajaan terpaksa memohon maaf kepada kerajaan Cina, gara-gara Teresa Kok mengatakan bahawa tahanan yang kena bogel di lokap polis itu ialah warga Cina. Isunya bukan pasal mempertahankan hak asasi wanita tersebut, tetapi isu bagi Teresa ialah mangsa itu ialah orang cina..warga China. Kalau wanita tersebut ialah warga Indonesia, atau warga mynmar waimah warga malaysia sekalipun, kalau dia bukan orang cina, jangan harap Teresa akan mempertahankannya.

Ramai pemimpin kerajaan berbangsa cina, pun ramai yang tidak tahu sejarah. Ramai yang bercakap hanya untuk kepentingan peribadi.Bukan menuduh, tetapi banyak yang nampak lebih perkauman bila memperkatakan sesuatu isu. Naib Presiden MCA, Datuk Ong Tee Kiat semasa mengulas isu ketuanan melayu baru-baru ini juga membuat ulasan tidak tepat. Tidak mungkin Ong Tee Kiat tidak faham istilah 'ketuanan', tetapi beliau mahu istilah itu dihapuskan hanya tidak mahu bangsa lain menjada 'kehambaan'(?).

Lupakan pasal gelagat pemimpin cina di Malaysia ini. Kita lihat secara umum sikap kaum cina dan india. Kalau orang india mungkin boleh dipuji sikit tentang ketaatannya kepada negara. AM berkata begitu kerana, rata rata orang india di Malaysia sudah fasih berbahasa melayu sejak kecil lagi. Malah kalau kita bercakap dengan orang india, kita tak rasa susah hendak faham kerana mereka begitu fasih berbahasa melayu. Tetapi bagaimana dengan orang cina? Negara telah merdeka sejak 51 tahun lalu namun ramai orang cina yang lahir di Malaysia tidak fasih berbahasa melayu, malah ada lagi yang tidak faham langsung berbahasa melayu. Lebih lucu lagi, orang melayu bila berbicara dengan orang cina, terpaksa memelatkan loghat macam orang cina, semata-mata kerana hormat kepada org cina tersebut dengan harapan mereka akan mudah faham bahasa melayu.

Inikah yang orang cina banggakan dan merasakan mereka adalah warganegara Malaysia? Yang peliknya mereka terpekik terlolong kesana kemari menuntut hak sama rata dengan orang melayu. Mereka sendiri sebenarnya boleh mengukur sejauh mana tahap kesetiaan mereka kepada negara. Dalam kebanyakan hal, mereka masih menganggap mereka adalah warganegara China atau Hong Kong.

Lihat pula dari segi undang-undang. Di Malaysia ini walaupun yang melanggar undang-undang terdiri dari berbagai bangsa, namun dalam keadaan tertentu seperti pembukaan rumah pelacuran, rompakan, pusat perjudian haram, Ah Long dan macam-macam lagi jenayah masih dimonopoli oleh orang cina. Malah kadang kala pihak berkuasa kelihatan seperti takut untuk mengambil tindakan jika yang melakukan kesalahan tersebut adalah orang cina. Ini adalah hakikat, tidak ada sesiapa boleh mempertikaikannya. Di PBT pegawai penguatkuasa lebih banyak merobohkan gerai-gerai makan kepunyaan orang melayu dan orang india, dan terlalu sedikit gerai2 orang cina dirobohkan walaupun terang-terang mereka membina gerai ditempat yang tidak dibenarkan.

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin masyarakat cina untuk mendidik masyarakat mereka untuk lebih mentaati dah menghormati undang-undang di Malaysia? Apa pula pemimpin-pemimpin masyarakat cina lakukan untuk mendidik masyarakat mereka agar menganggap Malaysia ini sebagai negara mereka dan mesti taat dan setia serta menyayangi dan meghormati negara sendiri? Kes remaja cina yang menukar lirik lagu negaraku baru-baru ini dengan lirik yang bidap dan kotor, dilupakan begitu sahaja. Sebab apa? Sebab ramai pemimpin cina hendak mejadi juara, mempertahankan remaja tersebut sedangkan perbuatan remaja berkenaan telah terang-terang melanggar undang-undang dan terang-terang telah menghina negara sendiri. Malah ada menteri kabinet cina yang sanggup menjadi jurucakap kepada remaja berkenaan. Dan kerajaan akur lagi.

Inilah sebenarnya sikap orang cina di Malaysia. Ini bukan hasutan. Ini adalah fakta. Rakyat wajib diberitahu fakta sebenar. Datuk Ahmad Ismail membicarakan tentang fakta sebenar kedudukan orang cina di Malaysia. Dimana perkaumannya? Sanggupkah orang cina di Malaysia mengamalkan cara hidup seperti bangasa cina di Indonesia? Berbahasa indonesia, berpakaian seperti orang indonesia, malah nampun ditukar seperti orang indonesia. Sanggupkah?

No comments:

SAHABAT-SAHABAT AM