Friday, October 17, 2008

HINDRAF Diharamkan?

Macam pelik bila mendengar berita bahawa Kementerian Dalam Negeri mengumumkan bahawa kumpulan hindraf sebgai haram. Semua orang tahu bahawa HINDRAF itu adalah pertubuhan haram. Kenapa perlu istihar sekali lagi?

Sememangnya persatuan atau pertubuhan yang tidak berdafatar itu dianggap haram. Tak perlu nak istihar lagi dah. Kalau dah pertubuhan haram, mereka tidak boleh menjalankan sebarang aktiviti dengan menggunakan nama pertubuhan berkenaan.

Tugas kerjaan dan penguatkuasa ialah memantau dan seterusnya mengambil tindakan sekiranya mereka menjalankan aktiviti dengan menggunakan nama tersebut seperti mana pihak kerjaan buat kepada kumpulan Al-Arqam, Al-Maunah dan PKM.

Kerajaan tidak perlu takut tidak popular. Majoriti rakyat memerlukan hidup yang lebih selesa, selamat dan makmur. Jangan pedulikan sikap segelintir manusia yang tidak tahu diuntung ini. Kalau kerajaan boleh mengenakan tindakan tegas kepada AL Alqam dan Al Maunah, kenapa tidak boleh kenakan tindakan yang serupa kepada Hindraf?

1 comment:

balan said...

Not sure if this ban make sense as HINDRAF is not a legal organisation in the first place.

As a moderate Indian Malaysian, I don’t agree or support HINDRAF (maybe one of the few Indian who do not support HINDRAF in Malaysia).

No, I’m not a BN Supporter. How many have actually read their memorandum, speeches or attended their gatherings?

The approach, writing and rhetorics incites hatred towards others. They are another organisation hiding behind race, religion, temples and schools. Most of their arguements are flimsy and does not make much sense.

For alternative views on HINDRAF, from a Indian Malaysian point of view, , please visit (AUg/Sept/Oct Archive)

http://balankumarpremakumaran.blogspot.com/

SAHABAT-SAHABAT AM