Sunday, December 6, 2009

Bagaimana Modul BTN Versi Nazri Aziz?


AM tidak pernah mengikuti kursus BTN. Tapi AM tidak pernah nampak (dan tak pernah tahu) bahawa orang yang keluar dari kursus BTN, menjadi militan atau mempunyai sikap perkauman yang tebal.

BTN disertai oleh semua bangsa, jadi secara logik tidak mungkin dalam kursus tersebut diterapkan isu perkauman. Apapun itu hanya tanggapan AM sahaja.

Malangnya, bila parti pembangkang membangkitkan sesuatu isu, seperti biasa ada menteri yang tak senang duduk. Selama ini tidak timbulpun isu untuk mengubah modul BTN. Setelah berpuluh tahun BTN diadakan, adakah agaknya menteri mencadangkan agar modul BTN dikaji untuk kebaikan semua rakyat? Kenapa bila pembangkang buka mulut, maka mula kelam kabut macam kucing kehilangan anak. Bak kata P Ramlee, "ko nak mampus?"

"Katalah(komen)... kritiklah, tapi kabinet dah buat keputusan untuk rombak modul BTN agar lebih relevan," begitulah kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz. Benarkah setiap keputusan kabinet tidak boleh dikritik?

Setahu AM (betulkan jika AM silap) dalam minggu-minggu kebelakangan ini tidak adapun mesyuarat kabinet yang membincangkan isu berkenaan BTN. Mengapa Nazri boleh kata ini keputusan kabinet? Keputusan kabinet atau keputusan dia sendiri?

Dulu AM pernah tulis berkenaan sikap sesetengah menteri yang lebih sudu dari kuah. Jika benar dia memantau setiap jabatan yang berada di bawah kementeriannya, tidak mungkin sesuatu perkara itu boleh dijadikan isu oleh pembangkang.

AM tetap berpendapat, pembangkang boleh menyalak dan boleh kritik apa sahaja, tetapi jika sesuatu dasar itu dibuat mengikut prosedur, mengikut kehendak majoriti rakyat, apa yang hendak dipedulikan dengan desakan pembangkang? Memang dah itu kerja pembangkang. Kalau tidak masakan dinamakan pembangkang?

Samada Nazri takut sangat dengan DAP atau memang dia sendiri tahu bahawa ada modul dalam BTN yang tidak menepati spesifikasi yang sepatutnya. Sebab itu dia beria kata modul BTN akan dirombak. Baru sekarang?

Semua orang tahu, BTN disertai oleh semua bangsa di Malaysia. Tidak cukupkah ianya mencerminkan gagasan satu Malaysia?

Pembangkang sebenarnya risau jika rakyat mula taat dan setia kepada negara (melalui kursus BTN), peluang mereka untuk mempengaruhi rakyat akan tipis. Hanya rakyat yang tidak ada semangat cintakan negara sahaja akan mudah dipergunakan oleh parti pembangkang terutamanya DAP dan PKR. Sebab itu mereka beria sangat minta BTN dihapuskan.

AM harap tidak ada seorang lagi Zahid Ibrahim dalam barisan kabinet Najib sekarang ini.

1 comment:

warisan ksl said...

Tindakan Kerajaan Selangor dan Pulau Pinang yang dikuasai oleh Pakatan Pembangkang yang mana melarang kakitangan kerajaan negeri masing-masing menghadiri kursus anjuran BTN dengan alasan kursus ini bermotifkan politik dan menanamkan semangat perkauman.Jadi BENARKAH kursus BTN ini patut ditolak oleh rakyat?Kenapa isu ini timbul selepas 30 tahun BTN ditubuhkan?Isu ini mula timbul apabila PM mengarahkan kepada semua ahli tidak kira semua peringkat dari ahli bawahan dan seterusnya sampai peringkat tertinggi tidak kira ahli UMNO tersebut mempunyai jawatan tertinggi parti samada ada di pusat atau bahagian atau di cawangan sama sahaja mereka hendaklah wajib menghadiri kursus Biro Tata Negara.Kenapa pembangkang perlu takut akan BTN?
Jawapannya mudah sahaja iaitu di dalam modul Kurus BTN adalah lebih menekan kepada isu relevan dengan keadaan dan dasar semasa Negara seperti Wawasan 2020,modal Insan dan terbaru konsep 1Malaysia.Modul kursus 1Malaysia misalnya memberi tumpuan kepada perpaduan serta lapan nilai asas-budaya kecermelangan,pemuliharaan,kemanusiaanpenerimaan,kesetiaan,meritokrasi,pendidikan dan intergriti.
Selain daripada itu juga ,modul ini juga menekankan dari segi politik,dimana ianya memberitahu kepentingan konsep perkongsian kuasa yang diamalkan oleh Negara selama ini dimana tidak mungkin mana-mana kaum dapat membentuk kerajaan tanpa bekerjasama dengan kaum lain.Selain daripada itu Modul ini memberi kefahaman kepada peserta mengenai aspek Perlembagaan Persekutuan,Kontrak Sosial yang diamalkan,Pemberitahuan dan Kenyataan yang tepat mengenai definasi agama Islam bukan agama rasmi tetapi sebenarnya adalah Agama Persekutuan dan menyebut Hak-hak Istimewa orang Melayu seperti yang ada termaktub didalam perlembagaan.Memang tidak dinafikan memang menyebut didalam kursus tersebut mengenai apa yang sebenarnya terjadi seperti jikalau keadaan Negara huru hara,,kenapa terjadinya banyak tanah-tanah jatuh ketangan bangsa asing.Ini kerana tuan tanah itu sendiri jual kepada pemaju,kenapa projek-projek yang bumiputra yang diberikan kepada Syarikat Melayu oleh Kerajaan tapi akhirnya di “ALIBABABA” kepada orang asing.Ini semua berlaku kerana persolan sikap orang melayu itu sendiri yang mahukan keuntungan dengan mudah tanpa bersusah payah.Perkara ini banyak terjadi kepada SEGELINTIR AHLI UMNO SEBELUM INI.Maka tujuan arahan kursus wajib kepada semua Ahli UMNO adalah untuk menangani dan mengubah sikap dikalangan ahli mengenai persoalan sikap tersebut.
Warisan KSL sendiri menghadiri kurus tersebut samada ianya perkauman atau tidak kursus ini adalah bergantung kepada persepsi masing-masing.Yang benar adalah hak istimewa orang Melayu memang ada didalam perlembagaan dalam Artikel 152 dan 153.” TIADA SIAPA PUN BOLEH MEMPERTIKAIKANNYA.”
Jika selama ini pembangkang menuduh kerajaan mengamalkan rasuah,pemimpin UMNO mencari projek kerajaan dan sebagainya maka Tindakan Dato Seri Najib Tun Razak yang mengakui akan kelemahan yang berlaku di dalam UMNO dan kerajaan BN dan seterusnya melakukan tindakan drastic dengan membuat penambah baikan didalam aspek pentadbiran kerajaan dan juga mengarahkan semua ahli menghadiri kursus wajib BTN bagi meningkat jati diri dan sayangkan Negara haruslah dipuji.Bagi pendapat Warisan KSL sebagai rakyat,,Warisan KSL bangga dengan Dato Seri Najib Tun Razak kerana berani mengakui kesalahan dan seterusnya membuat tindakanpembetulan ke atas kelemahan yang berlaku terhadap kerajaan selama ini.
Kesimpulannnya,pembangkang sepatutnya rasa berbangga kerana banyak isu yang dikeluarkan oleh mereka akhirnya kerajaan berani mengakui dan berani melakukan perubahan seperti yang diminta oleh mereka .ATAUPUN sebenarnya pembangkang tidak ikhlas dan mahukan kerajaan BN terus hanyut dan lalai dan dengan ini mempunyai peluang memerintah Negara kerana rakyat sudah tidak percata dengan kerajaan BN sekarang.
“ BAGI MANA-MANA YANG MENENTANG; PERGI DAHULU KURSUS BTN BARU TAHU ”Sesungguhnya ianya sangat menarik dan mencabar minda dan fizikal diri.Kurus ini tiada ditempat lain hanya ada di Biro Tata Negara.

SAHABAT-SAHABAT AM